Рукшинська сільська об'єднана територіальна громада

Чернівецька область, Дністровський район

Бюро правової допомоги інформує.

Дата: 14.01.2021 15:14
Кількість переглядів: 727

«Швидка допомога»: нові критерії виклику у 2021 році

 

         Нещодавно з'явилася ще одна новина, яка внесла трохи занепокоєння в часи пандемії коронавірусу.

         16 грудня Кабінет міністрів України затвердив постанову (постанова Кабінету міністрів України від 16 грудня 2020 року № 1271 «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події»), відповідно до якої бригади швидкої допомоги будуть приїжджати до пацієнтів за пріоритетом. Також було встановлено нові критерії (які набрали чинності з 01 січня 2021 року) для оцінювання поганого самопочуття залежно від стану.

         Залежно від стану пацієнта звернення поділятимуться на чотири категорії:

  • критичні;
  • екстрені;
  • неекстрені;
  • непрофільні.

         Диспетчер прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф визначає стан пацієнта та обставини подій виклику відповідно до переліку причин звернень та скарг про необхідність надання екстреної медичної допомоги, визначеного МОЗ.

         Розглянемо трішки детальніше дані категорії.

         1. Критичний стан пацієнта. До такого стану належать звернення стосовно хворих/постраждалих при невідкладних станах, що безпосередньо загрожують життю, потребують виконання реанімаційних заходів та:

         а) супроводжуються: відсутністю дихання; неефективним диханням; ознаками масивної крововтрати/кровотечі;

         б) зумовлені: усіма видами травм різної етіології; впливом зовнішніх факторів (ураження електричним струмом, блискавкою тощо); інтоксикацією та отруєнням, у тому числі укусами тварин, комах тощо; гострими та хронічними захворюваннями.

         2. Екстрений стан пацієнта. До такої категорії належать звернення стосовно хворих/ постраждалих при невідкладних станах, що несуть загрозу життю та здоров’ю людини і можуть призвести до різкого погіршення стану в разі несвоєчасного надання екстреної медичної допомоги та:

         а) супроводжуються: порушенням свідомості; ознаками кровотечі; ознаками гострого коронарного синдрому; ознаками гострого мозкового інсульту; розладами дихання; іншими скаргами та ознаками, що визначені як екстрені відповідно до переліку причин звернень та скарг про необхідність надання екстреної медичної допомоги;

         б) зумовлені: усіма видами травм різної етіології; впливом зовнішніх факторів (ураження електричним струмом, блискавкою тощо); інтоксикацією та отруєнням, у тому числі укусами тварин, комах тощо; гострими та хронічними захворюваннями.

         Також було встановлено нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події за зверненнями, що належать до категорії критичних та екстрених, становлять 10 та 20 хвилин відповідно, з моменту надходження звернення до диспетчера прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. З огляду на можливість виникнення обставин, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги (ускладнений дорожній рух, метеорологічні умови, сезонні особливості, епідеміологічна ситуація тощо), допускається перевищення зазначених нормативів, але не більше ніж у 25 та 15 відсотках випадків вищевказаних категорій відповідно.

         3. До категорії неекстрених належать звернення стосовно постраждалого/хворого, стан якого не є невідкладним та відстрочення надання медичної допомоги якому не призведе до погіршення стану здоров’я, проте хворий/постраждалий потребує оцінки стану здоров’я медичним працівником.

         У разі надходження звернення, що належить до категорії неекстрених, диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф рекомендує пацієнту звернутися до лікаря, що надає первинну медичну допомогу, з яким укладена декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або до найближчого відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги, або таке звернення може бути передане до чергового центру первинної медико-санітарної допомоги відповідної адміністративно-територіальної одиниці. У разі відсутності такої можливості диспетчер напрямку направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, що не виконує критичні або екстрені виклики.

         4. До категорії непрофільних належать звернення стосовно постраждалих/хворих, стан яких не є невідкладним та не потребує надання медичної допомоги в межах, передбачених кваліфікаційними вимогами працівників бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги. Хворий/постраждалий не потребує проведення оцінки стану здоров’я на місці, у разі потреби йому може бути надано дистанційну медичну консультацію щодо причини звернення.

         У разі надходження звернення, що належить до категорії непрофільних, диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф рекомендує пацієнту звернутися до лікаря, що надає первинну медичну допомогу, з яким укладена декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу. У разі потреби відповідальний медичний працівник оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф повинен надати дистанційну медичну консультацію щодо причини звернення.

             

 

            Щоб отримати юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань: пишіть на нашу електронну адресу: khotynske@legalaid.cv.ua або зателефонуйте на номер відділу «Хотинське бюро правової допомоги»: (03731)2-10-61; скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги, а також за телефоном - 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно в межах України) – єдиний контакт центр.

 

Головний спеціаліст відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Мельник В.В.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь