Рукшинська сільська об'єднана територіальна громада

Чернівецька область, Дністровський район

Хотинське бюро правової допомоги інформує.

Дата: 18.08.2020 10:55
Кількість переглядів: 1662

Стягнення аліментів на утримання дитини.

Відповідно до Сімейного кодексу батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, тобто 18 років.

Також існує обов'язок батьків сплачувати аліменти на повнолітню дитину до досягнення нею 23 років за умови, що та потребує матеріальної допомоги або продовжує навчання, а батьки мають можливість надати таку допомогу.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Розмір аліментних зобов'язань батьки можуть визначити добровільно. В іншому випадку аліменти можна стягнути через суд.

 

Для цього той з батьків, з ким проживає дитина подає позовну заяву до суду. Позов про стягнення аліментів може подати самі дочка, син, які продовжують навчання. Разом з заявою надаються:

- копія свідоцтва про шлюб батьків (копія свідоцтва про розірвання шлюбу);

- копія свідоцтва про народження дитини;

- докази про наявність доходів у відповідача;

- документ, що підтверджує спільне проживання разом з дитиною;

- копія паспорта та ІНН позивача.

Судовий збір за такий позов платити не потрібно. Всі витрати стягуються з відповідача.

Спосіб стягнення аліментів.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються (за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина):

  • у частці від доходу матері, батька дитини (на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину);
  • у твердій грошовій сумі.

Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, може бути змінений за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину становить не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину - розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів).

З 1 липня 2020 року до 30 листопада 2020 року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить 1859 грн., для дітей віком від 6 до 18 років - 2318 грн., для осіб від 18 до 23 років - 2197 грн. Таким чином, для дітей віком до 6 років мінімальний розмір аліментів дорівнює 929,5 грн. (50% від прожиткового мінімуму). Для дітей віком від 6 до 18 років мінімум - 1159 грн.

Розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше.

При цьому, суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати (частина друга і третя статті 182 Сімейного кодексу України).

Які обставини враховує суд при визначенні розміру аліментів?

Відповідно до статті 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує:

- стан здоров'я та матеріальне становище дитини та платника;

- наявність у платника аліментів на інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків;

- наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

- доведені стягувачем витрати платника, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

- інші обставини, що мають істотне значення.

 

Щоб отримати юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань ви можете звернутись за попереднім записом до відділу «Хотинське бюро правової допомоги» Кельменецького МЦ з надання БВПД, що знаходиться за адресою: м. Хотин,                           вул. О. Кобилянської, 2А за номером: +380973285578, (03731)2-10-61; електронна адреса: khotynske@legalaid.cv.ua; скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги,

0 800 213 103 – цілодобово.

В. о. начальника відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Руснак Г.В.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь