Рукшинська сільська об'єднана територіальна громада

Чернівецька область, Дністровський район

Як не пропустити строк для прийняття спадщини в умовах карантину.

Дата: 16.04.2020 12:07
Кількість переглядів: 1742

Як не пропустити строк для прийняття спадщини в умовах карантину.

Для прийняття спадщини законодавством встановлений строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини (часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою). Якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв спадщину.

Більшість громадян пропускають 6-місячний термін для прийняття спадщини, і доводити наявні поважні причини для продовження терміну їм доводиться вже в судовому порядку. До того ж зараз по всій Україні через карантин і надзвичайну ситуацію припинено міжміське та міжобласне автомобільне, залізничне й авіасполучення. Обмежень на час карантину для нотаріальної роботи немає. Однак Міністерство юстиції України рекомендує державним та приватним нотаріусам: здійснювати прийом громадян виключно для вчинення невідкладних нотаріальних дій за попереднім записом в телефонному режимі. Громадянам задля власної безпеки не слід відвідувати приватних нотаріусів чи державні нотаріальні контори.

Як прийняти спадщину під час карантину, якщо строки для її отримання збігають, як діяти та куди звернутися спадкоємцям для оформлення свого спадкового права в такій ситуації і не пропустити важливих термінів, адже на даний час чинним законодавством не передбачено зупинення перебігу строків для прийняття спадщини в умовах карантину, про це інформує відділ «Хотинське бюро правової допомоги» Кельменецького МЦ з надання безоплатної  вторинної правової допомоги.

Отже, як діяти для оформлення спадщини:

Крок 1. Подати заяву про прийняття спадщини протягом 6 місяців з моменту її відкриття (тобто з моменту смерті особи або на момент оголошення особи померлою).

В умовах карантину варто звернути увагу на наступне:

  • заява про прийняття спадщини спадкоємцем подається особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини;
  • заява про прийняття спадщини надсилається нотаріусу поштою, підпис спадкоємця на якій засвідчено нотаріусом.

Тобто, якщо місцем відкриття спадщини є одна область, а фактично ви мешкаєте у іншій області, під час карантину Ви маєте право засвідчити заяву про прийняття спадщини у будь - якого нотаріуса за своїм місцем мешкання, а вже посвідчену заяву надіслати до нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

Як  прийняти спадщину та не пропустити строк без відвідування нотаріуса,  для цього необхідно:

1). Написати заяву (в довільній формі, але обов’язково зазначити – прийняття спадщини чи відмова від прийняття) та надіслати її нотаріусу листом «Укрпоштою».

2). У заяві вказати номер вашого телефону,  аби нотаріус зміг з вами зв’язатися за потреби, копію свідоцтва про смерть; довідку про останнє місце проживання спадкодавця та зазначити, що інші документи будуть подані мною додатково.

3). Про надсилання заяви бажано повідомити нотаріуса телефоном та узгодити всі нюанси. Дата подачі заяви нотаріусу визначається датою штемпеля на поштовому конверті.

У разі направлення заяви про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини поштою, підпис на такій заяві посвідчується будь-яким нотаріусом незалежно від місця відкриття спадщини, у населених пунктах, де немає нотаріусів, уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування засвідчують справжність підпису на документах.

У випадку коли заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається нотаріусом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю повідомляється про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, оформлену належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

Крок 2.   Отримати свідоцтво про право на спадщину після спливу 6 місяців з дня відкриття спадщини:

  • Свідоцтво про право на спадщину видається за заявою спадкоємців, які прийняли спадщину, кожному з них окремо із визначенням прізвища, імені, по – батькові та часток у спадщини інших спадкоємців.
  • Строк для звернення спадкоємця за отриманням свідоцтва про право на спадщину законодавством не обмежено.

Щоб отримати юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань: пишіть на нашу електронну адресу: khotynske@legalaid.cv.ua або зателефонуйте на номер відділу «Хотинського БПД» Кельменецького МЦ з НБВПД :+380973285578, (03731)2-10-61; скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги, 0 800 213 103 – цілодобово.

В. о. начальника відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Руснак Г.В.

Для завантаження зразка заяви про прийняття спадщини натисніть тут

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь